Usein Kysytyt Kysymykset

 1. Mitä on EVP?

  EVP on selittämättömien ja ruumiittomien äänten tallentumista äänitallenteeseen. Lyhenne EVP tulee sanoista Electronic Voice Phenomenon, eli vapaasti suomennettuna Sähköinen Ääni-ilmiö. Vuonna 1956 latvialainen meedio ja valokuvaaja Attila von Szalay sai tallennettua EVP ääniä käyttämällä analogista nauhatallenninta jossa mikrofoni oli laitettu eristettyyn laatikkoon. Myöhemmin Uppsalan yliopistossakin opettanut psykologi Konstantin Raudive väittää saaneensa yli 100,000 EVP tallennusta tutkimustensa aikana ja kirjoitti myöhemmin aiheesta kirjan Breakthrough - An Amazing Experiment in Electronic Communication with the Dead joka käännettiin englanniksi vuonna 1971. Tänäpäivänä EVP on hyvin suosittu tapa kerätä materiaalia mahdollisista kohteista joissa väitetään tapahtuvan paranormaaleja ilmiöitä.

 2. Miten EVP:tä voi tallentaa?

  Ensin pitää löytää paikka jossa kerrotaan tapahtuneen selittämättömiä ilmiöitä, oli ilmiöt sitten ääniä, hajuja, lämpötilan muutoksia, fyysisiä kontakteja tai harvinaisissa tapauksissa manifestaatioita. Paikan historiaa tutkitaan ja haastatellaan ilmiöiden kokemuspiiriin joutuneita ihmisiä ja rajataan todennäköisimmät paikat tapahtumille. Tutkijat menevät sen jälkeen näihin paikkoihin mukanaan analoginen tai digitaalinen äänitallennin. Tutkimus aloitetaan kytkemällä tallennin päälle ja esimerkiksi esittelemällä itsensä ja kertomalla mitä on tekemässä. Äänityksen aikana voi pyytää henkiä/entiteettejä vastaamaan kysymyksiin tai tekemään fyysisen kontaktin vaikkapa lähistöllä olevaan esineeseen. Jotkut tutkijat haluavat aggressiivisesti provosoida henkiä ja täten saada vahvempia vastauksia tutkimuksen aikana. Kun tutkijoiden mielestä on vietetty tarpeeksi pitkä aika äänityksessä, lopetetaan tutkimus ja tallennus käydään myöhemmin tarkalla korvalla läpi. Tietotekniikan ansiosta äänitallenteita voidaan muokata selvemmiksi, poistamalla kohinaa, tarkentamalla tiettyjä äänitaajuuksia tai rajata turhia osioita pois. Jälkianalysoinnin aikana tallenteista voi kuulua erilaisia ääniä, kuten raskasta hengitystä, kysymyksiin vastaamista, varoittelua tai jopa vihamielistä uhkailua. Riippuen ilmiöiden älykkyydestä, jotkut äänet voivat olla itseään toistavia ja ne eivät reagoi millään lailla paikalla oleviin tutkijoihin. Kun taas älykkäissä tapauksissa äänten tuottaja reagoi sille annettuihin kysymyksiin. Kun tällaisia ääniä, johin ei löydy luonnollista selitystä, löytyy tallenteilta analysoinnin jälkeen, voidaan niitä kutsua EVP:ksi ja esittää asiakkaalle mahdolliset todisteet kohteestaan.

 3. Voinko kokeilla tätä esimerkiksi kotona?

  Tottahan toki. Perusedellytyksenä EVP:lle voisi pitää paikkaa, jossa on elänyt ihmisiä ja mieluiten joskus kuollutkin, varsinkin historiallisesti vanhoja kohteita jotka ovat näheet paljon elämää. Jokainen voi kokeilla vaikkapa kotioloissa äänityssessiota ja käydä äänitteet tarkasti läpi. Voi olla, että haastatteluhetkellä joku tai jokin on ottanut kuuleviin korviinsa haastattelijan ja päättänyt vastata syystä tai toisesta siihen. Mutta ennen tallennussessioita mieti tarkkaan haluatko varmasti saada tietää, että onko joku muu kuuntelemassa kysymyksiäsi. Jos tällaiseen ryhtyy kevytkenkäisesti ja leikkimielellä, voi olla että saamasi tulos järkyttää mielenrauhaa ja onko se ihan sataprosenttisen hyvä idea jos sattuu, että tiedät kotisi olevan varustettu muullakin asukkaalla kuin perheelläsi.

  Lähteinä historian osalta käytetty Wikipediaa.